Attack, Decay ,sustain ,Release
השתמשתם פעם באפקט עם נובים (כפתורי כיוון) שאתם לא מבינים את תפקידם?
יש כ 4 נובים שאני נשאל עליהם לא מעט וקיימים באפקטים כגון דיליי, טרמולו,פייזר, קורוס, פלנג'ר,ריוורבים, קומפרסורים ונוייז גייטים.
הנובים הם: Attack, Decay ,sustain ,Release
ארבעת השמות הללו שייכים למושג תיאורטי שנקרא "המעטפת הדינמית" של הצליל. או במילים אחרות, תיאור "חיי הצליל" מהרגע שהפקנו אותו ועד הרגע שהוא איננו עוד.
להלן הסבר לכל מושג:
Attack: העוצמה החזקה ביותר של הצליל. מתרחשת בדיוק ברגע הפריטה על המיתר. ככל שנפרוט חזק יותר, ה Attack גדול יותר. לאחר מכן מתחילה דעיכה. באפקטים בהם הכפתור קיים, ניתן לשלוט בעוצמת הפריטה הראשונית ללא קשר לעוצמה בה פרטנו בפועל. האפקט יאפשר רק למה שהוגדר לעבור. כך ניתן ליצור סאונד מאוזן. אך המחיר הוא איבוד הדינמיקה.
Decay: הזמן שלוקח לצליל לדעוך מהנקודה הגבוהה ביותר (Attack ) אל האזור בו הוא מאוזן (ווליום הממוצע צליל זה). הדעיכה יכולה להיות ארוכה (deacy איטי) או מהירה (deacy מהיר). באפקטים בהם הכפתור קיים ניתן לייצר סאונד מאוזן, עם פחות בדינמיקה.
sustain: הגביע הקדוש של כולנו. הרגע בו הצליל מתייצב בנקודת האיזון שלו (לא בשיא ולא בשפל). sustain ארוך פרושו שהצליל נותר בנקודה זו זמן רב. sustain נמוך פרושו שהזמן בו הצליל נמצא באזור זה הוא קצר ומגיע לדעיכה מהר. באפקטים בהם יש שליטה על ססטיין, אנו יכולים להאריך את אורך חיי הצליל של הגיטרה וכך למשוך יותר תווים וצלילים.
Release: הזמן שלוקח לצליל להעלם לחלוטין לאחר שהחל לדעוך מנקודת הססטיין. Release גבוה פרושו זמן קצר מתחילת הדעיכה ועד שהוא נעלם לחלוטין. ב Release נמוך הדעיכה מתפרשת לאורך זמן ארוך יותר. באפקטים בהם הכפתור קיים, אנחנו יכולים לקבוע האם צליל שדועך יעלם במהירות או באיטיות ובכך לשלוט ברעש הנלווה שהגיטרה מייצרת, או לייצר צליל שהוא יותר "חותך".
אני מקווה שכעת המונחים ברורים יותר ויאפשרו לכם להסיק טוב יותר את התפקיד של הנובים המקבילים להם באפקטים. זכרו שהיצרנים מאוד יצירתיים ולעיתים משתמשים במונחים שהם "ליד" המשמעות האמיתית ויהיה עליכם להסיק מה הקשר בי המונח התיאורתי לשם של הנוב. אבל כשמבינים את הבסיס, אז זה ממש אפשרי.