בואו נדבר רגע על המושג Made in China
- עומר בן יהודה לביד
- 22 במרץ 2018
- זמן קריאה 3 דקות

לאחרונה התחלתי לשווק גיטרות אקוסטיות של המותג Oriental Cherry. בחרתי את המותג הזה בגלל שהגיטרות הללו עשו עלי רושם מעולה. איכות בניה מצוינת, גימורים מקצועיים , סאונד נכון, נוחות נגינה והכי חשוב: חומרי גלם ורכיבים איכותיים. כאלה שיחזיקו. וכל זה ברבע ממחירן של גיטרות מקבילותה מהמתחרים המוכרים.
Oriental Cherry הוא מותג סיני שמיוצר ע"י חברת על בעלת 3 מפעלי ענק בגאגנזו סין. החברה מוכרת בכל העולם את הגיטרות שלה בהצלחה רבה. אבל בארץ עוד לא רבים נתקלו בה.
"אה רגע, היא מיוצרת בסין?..." אני נתקל הרבה במשפט הזה ביחד עם עיקום פרצוף. אנשים ננעלים בגלל דעה קדומה שכל מה שהוא Made in China חייב להיות גרוע. בטח כלי נגינה.
אז בואו נדבר רגע על הדעות הקדומות הללו: האם באמת כל מה שמיוצר בסין הוא גרוע?

אני לא אפתח את כל הנושא הרחב הזה כדי לא להאריך את הפוסט יתר על המידה, אבל כן אשפוך אור על הנושא בהקשר של האיכות והמחירים:
האם באמת כל מה שמיוצר בסין הוא גרוע מבחינה איכותית? הסינים יכולים לייצר הכל!. מהאיכות הכי טובה ועד למוצרים הכי נחותים. מאחורי כל מוצר עומד לקוח (בד"כ מערבי) שבוחר את רמת האיכות על פי המפרט שהוא מייצר והמוכנות שלו לשלם. לדוגמא, אם הלקוח ירצה חיקוי לפנדר הוא ייגש למפעל מסוים, ייתן את המפרט והסינים ייצרו בלי לשאול שאלות. אבל אם הלקוח יבחר במפרט סופר איכותי ויש לו את הממון לשלם על זה, למחרת בבוקר כבר יעמוד מפעל סופר משוכלל עם מיטב המומחים שיבנו לו גיטרה איכותית וחסרת פשרות. כאלה גמישים הם. אז אתם מבינים? כשאתם קונים מוצר לא טוב שכתוב עליו Made in China, זה לא בגלל שהוא סיני, אלא בגלל שזה מה שהלקוח הזמין!
למה המוצרים מסין הרבה יותר זולים? אחד הדברים שהכי קובעים את עלויות המוצרים הוא עלויות הייצור, כוח אדם ומיסוי. יותר מהשפעת חומרי הגלם. ואם יש משהו שלא חסר בסין זה ידיים עובדות והטבות במס ייצוא (יתרונות הכלכלה המתפתחת שרוצה שעסקים מכל העולם יבואו אליה). זו הסיבה המרכזית לכך שכמעט כל מה שבא משם הוא זול בהרבה ממה שעולה במערב. פשוט העלויות המרכזיות זולות יותר. אם יצרנים מערביים היו יכולים לשלם לעובדיהם כמו בסין, המחירים היו צונחים.
איך גיטרה שעולה 1000 שקל יכולה להתחרות בגיטרה של 4000 ₪: חלק מההבדלים מוסבר בסעיף הקודם. אבל יש עוד משהו. שיטת הייבוא. קניתם אפיפון? (לצורך הדוגמא בלבד). חשבו כמה גורמי תיווך היו בין המפעל אליכם. המפעל מייצר ומוכר לחברה (וכמובן משנע את המוצרים בין מחסנים), החברה מוכרת לדילרים עולמיים שמוכרים ליבואנים מקומיים שמוכרים לחנויות. כל אחד צריך לגזור את הרווח שלו בדרך. וכך המחיר מתנפח. לעומת זאת הסינים מאפשרים לדלג מעל כל אותם גורמים ולקנות ישירות מהמפעל. לפעמים אפילו את אותה הגיטרה בדיוק רק עם הטבעת לוגו שונה.
אבל כולם מכירים את גיטרות החיקוי Chibson ודומיהן... ה - cheapson הן חיקוי לגיטרות גיבסון לס פול (או כל מותג אחר) כולל הלוגו ומספר סידורי פקטיבי. בגיטרות יש השקעה גבוה מאוד כדי שיראו כמו הדבר האמיתי אך הן למעשה זיוף ובמילה פשוטה: רמאות. אז כן, התופעות הללו קיימות ולא ניתן להתעלם מהן. הן עושות שם רע לתעשייה המוזיקלית בסין. אבל זה לא אומר שכל הגיטרות הסיניות הן כאלה. כיום גם המותגים הגדולים מייצרים בסין וגם עכשיו אם תכנסו לחנויות כלי נגינה בארץ תגלו לא מעט גיטרות על המדף שמיוצרות שם. גם כאלה שהן ממש יקרות. יש בסין מפעלים מצוינים עם בקרות איכות מעולות שמוצאים מוצרים ברמה גבוה מאוד. כך שיש ויש.
אז עכשיו כשאנחנו מבינים את זה, אנחנו יכולים להסתכל בעין חכמה יותר על המושג Made in China. השאלה האמיתית צריכה להיות בעצם לא היכן זה יוצר. אלא מי ביקש את המוצר ועבור מי הוא מיועד.
הגיטרות של Oriental Cherry הן לא חיקויי של שום דבר. אלא גיטרות בעלות מפרט מפנק מאוד, עם עצים מצוינים שתוכננו, עוצבו ויוצרו ע"י בעלי מלאכה שיודעים את עבודתם. אלו גיטרות מוצלחות מאוד מוזיקלית ואסתטית. אני יודע כי בדקתי, ניגנתי והשוותי.
בואו לנסות את הגיטרות שלי בהוד השרון. לא תתאכזבו.