top of page
חיפוש

מהו סט-אפ ולמה כדאי לי לעשות אותו

  • עומר בן יהודה לביד
  • 26 באוק׳ 2017
  • זמן קריאה 4 דקות

בעקבות כל הפרסומים שלי על הסדנה לתחזוקת גיטרות שלי, ראיתי לנכון לפרט את תפיסת העולם שלי לגבי התהליך הנפוץ והחשוב ביותר בעולם תחזוקת הגיטרות: תהליך הסט אפ (setup).

אז אתם מכירים את זה שאתם מחזיקים גיטרה (חדשה או ענתיקה, זולה או יוקרתית) ומשהו בה פשוט לא נוח? אולי קשה לעשות בה אקורדים 'ברה', אולי היא מזמזמת, אולי התווים נשמעים כאילו הם מזייפים, יש שריגים שאתם לוחצים בהם והסאונד חנוק?

זה יכול לקרות לכל גיטרה. ולא משנה כמה היא עלתה. חלק חושבים שהגיטרה לא טובה, יש כאלה שאפילו מנסים למכור אותה, אחרים מנסים לשדרג חלקים לא רלוונטים. אבל ייתכן שכל מה שהגיטרה שלכם צריכה הוא תהליך כיוון שנקרא סט - אפ (set-up).

מהו סט - אפ (set-up) ?

הגיטרה בנויה מחלקי עץ, אלקטרוניקה ומתכת המחוברים יחד. כדי להישמע ולהרגיש טוב בידי הנגן, עליהם לפעול בהרמוניה ובדיוק מקסימלי. בתהליך הסט-אפ אנו בודקים ומכוונים כל חלק בנפרד וביחס למכלול ושואפים להביא את הגיטרה למימוש מקסימום הפוטנציאל שלה. כך שהיא תהיה הכי נוחה שהיא יכולה להיות ותשמע הכי טוב שהיא יכולה להישמע.

אין דבר כזה "דרך אחת לעשות סט-אפ". כל גיטרה היא ייחודית וכל נגן הוא בעל הרגלי נגינה שונים והעדפות אחרות. בתהליך הסט-אפ אנו מתייחסים לא רק לכלי אלא גם לנגן עצמו ומתאימים את הגיטרה לסגנון הפריטה שלו, להעדפות המוזיקליות שלו, לזוויות הנגינה ולמה שהאצבעות שלו אוהבות.

הקפדה על ביצוע סט-אפ באופן שוטף מבטיח חווית נגינה טובה ושמירה על הגיטרה לאורך זמן.

מה תהליך הסט-אפ אמור לכלול?

  • ניקוי יסודי של הגיטרה: ניקוי והברקת הפרטבורד וגוף הגיטרה. ניקוי, שימון וחיזוק חלקי מתכת, ברגים ואומים. החלפת מיתרים בדגש על התקנה נכונה המונעת שחיקה ומשפרת שמירה על כיוון. אל תזלזלו בזה: לכלוך הוא לא 'רליק'. שומן וזיעה שמצטברים על הצוואר מזיקים לו ופוגעים בסאונד. צוואר כהה שצריך 'לנשום' אך נסתם בגלל לכלוך יהיה עם פחות רזוננס. חלקי מתכת עם קורוזיה מורידים מערך הגיטרה ומחלישים את יכולת הדיוק שלה. לעבור על הגיטרה עם מטלית לא יספיק. לעיתים צריך מסיסי שומנים, חומרי סיכה לפרזול ו/או שמנים להחייאת העץ.

  • כיוון כל מרכיבי הגיטרה:

  • כיוון הצוואר, הגשר והנאט לקביעת גובה מיתרים אופטימלי לנוחות מקסימלית ומניעת זמזומים.

  • התאמת מכלולי הגיטרה לעובי המיתרים כך שהם לא יהיו קשים או רפויים מדי.

  • כיוון אינטונציה להבטחת דיוק מרבי של כל תו ותו.

  • כיוון פיקאפים לקבלת סאונד אופטימלי ולפי ההעדפות של הנגן.

מה לא עושים בסט-אפ?

ביצוע סט-אפ יביא את הגיטרה למימוש הפוטנציאל שלה בהתאם לטיבה, איכותה ומצבה הכללי. תהליכי ייצור גיטרות אינם מושלמים והן לא יוצאות במצב מושלם מהמפעלים. כל גיטרה וה"דפקט" הייחודי שלה. יש גם הבדלי איכות בין גיטרות. הפוטנציאל של גיטרה סינית זולה הוא לא הפוטנציאל של גיטרת קאסטום ולכן אין לצפות שבסיום טיפול בגיטרה סינית היא תשמע ותרגיש כמו קאסטום. היא תשמע ותרגיש הכי טוב ביחס לעצמה.

כדי לשמור על טווח מחיר סביר, תהליך הסט-אפ כולל מספר פעולות מוגדר. ברוב המקרים זה מספיק, אך לעיתים יתכנו מצבים בהם כדי לממש את מלוא הפוטנציאל של הגיטרה יהיה צורך בפעילויות כירורגיות מורכבות יותר. לדוגמא, לעיתים, כשמכוונים את גובה המיתרים ביחס לצוואר, מתגלה כי הסריגים אינם בגובה אחיד (איכות ייצור), במצב זה נכוון כך שלא יהיו זמזומים לפי הסריג הגבוה ביותר. זה הפוטנציאל המקסימלי של גיטרה זו במצבה הנוכחי. כדי להנמיך את גובה המיתרים עוד יהיה צורך בשיוף הסריגים לגובה אחיד. פעולה זו היא מורכבת יותר ועשויה להוביל להעלאה משמעותית בעלויות. באותו אופן ניתן גם להחליף רכיבים, לשנות פרופיל צוואר, לתקן רדיוס ועוד. פעילויות אלו אינן חלק מהסט-אפ.

מתי מומלץ לעשות סט- אפ?

כל הגיטרות זקוקות לסט אפ. חשמליות (עם כל סוגי הגשרים), אקוסטיות, קלאסיות, בס (על סוגי השונים). בעיקר המצבים הבאים:

  • ברכישת גיטרה חדשה מהחנות הגיטרות לא יוצאות מהמפעל במצב מושלם ולא עוברות סט-אפ בחנויות. גם המסע מהמפעל עד אליך משפיע על מצבן. קחו את הגיטרה לטיפול כדי להתחיל ברגל ימין. קחו זאת כחלק מעלויות הרכישה.

  • ברכישת גיטרה יד שניה אינכם יודעים מתי היא עברה טיפול אחרון (ולא משנה מה אמר לכם המוכר). קחו אותה לטיפול ליישור קו ולהתאמה אישית אליכם.

  • טיפול תקופתי מומלץ שכל גיטרה תעבור טיפול פעם בשנה בערך. אם אתם מנגנים המון, יוצאים איתה המון מהבית ומניידים אותה בעיקר עם קייס רך, אז אפילו פעם בכמה חודשים.

  • בעת שינוי עובי מיתרים לדוגמא, במעבר מעובי 0.09 ל 0.10 או הפוך, משתנה לחץ המיתרים המופעל על הצוואר, רוחב החריצים בנאט אינו מתאים והמתח הקפיצים עשוי להשתנות. חווית הנגינה ללא התאמתם תהיה פחות נעימה.

  • בעת שימוש בכיוונים אלטרנטייבים באופן קבוע החלטתם שאתם רוצים לכוון את הגיטרה ל Drop D/C/B? (או כל כיוון אחר) בכיוונים שונים מתח המיתרים הוא אחר. יש להתאים את הצוואר, הקפיצים והאקשן לכך.

  • בעת שינוי קיצוני בסגנון נגינה ניגנת פעם רוק כבד ועכשיו עברתם לבלוז או ג'אז? מומלץ להתאים את הגיטרה לכך. גובה המיתרים המומלץ וכיוון הפיקאפים עשוי להשתנות כדי להתאים את הסאונד לז'אנר.

  • אחרי שהגיטרה עברה טראומה הגיטרה קיבלה טלטלה קשה עקב נפילה כואבת? הטסתם אותה בתא המטען של מטוס? הייתם נתונים לתנאים סביבתיים קשים כגון יובש/שרב או מעברים דחופים בין קור לחום. מצבים אלו משפיעים על העץ ומוציאים את הגיטרה מאיזון.

איך לבחור סטאפיספ טוב?

מעל לכל בחרו באנשים טובים עם וויב חיובי. סטאפיסט הוא נותן שירות והוא צריך אתכם. הוא שותף לאהבה הגדולה שלכם ויודע כמה הגיטרה חשובה לכם וכמה היא חסרה כשהיא איננה.

העדיפו מישהו שזכה להכשרה מקצועית ושלא למד ב'יוטיוב'. בקשו לראות תעודת הכשרה. כל סטאפיסט יציג אותה בגאווה אם רק תבקשו. מישהו בעל ניסיון רב הוא עדיף, אך ככל שהם מנוסים יותר, המחיר שלהם עולה. אל תחששו לבחור בסטאפיסט פחות מנוסה, כל עוד הוא מוכיח הכשרה טובה. אצל הרוב הלב במקום הנכון והמחירים סבירים יותר. בעיני (ובעיני בלבד, יש שיחלקו עלי) מחירים של 250 ש"ח ומעלה לטיפול (לא כולל מיתרים) הם סבירים רק לתותחי העל של התחום (יש אולי 6 כאלו בכל הארץ). עבור השאר, 150-230 הם מחירים סבירים. היזהרו מאלו שלוקחים 100 ש"ח ומטה. בד"כ אלו 'מלומדי יוטיוב' שמחפשים ניסיון (בהכללה ומבלי לפגוע בכבודו של אף אחד, כן?)

העדיפו סטאפיסט שקרוב אליכם. לפעמים צריך לעשות תיקונים והתאמות קלות. אם בחרתם מישהו שגר 50 ק"מ מכם, סביר להניח שלא תחזרו אליו לתיקון קטנטן ואז הפסדתם.

העדיפו סטאפיסט שהגיטרה לא תשב אצלו שבועיים עד שיגיע תורכם. אולם, אל תנסו ללחוץ יותר מדי על זמן טיפול קצר. אתם רוצים עבודה איכותית וזה דורש זמן וריכוז. עד יומיים המתנה זה סביר בעיניי.

בחרו במי שנותן אחריות על העבודה שלו. פרק זמן של עד 3 חודשים לביצוע התאמות קלות הוא סביר. אגב, מומלץ לעבוד עם מי שנותן קבלות. קבלה היא הוכחה לאחריות. אחרת, לכו תוכיחו...

מקווה שתרמתי לידע שלכם.

 
 
 
Featured Posts
בקרוב יהיו כאן פוסטים ששווה לחכות להם!
שווה להמשיך ולעקוב...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page