top of page

הכלים בהם משתמשים סט-אפיסטים

רבים המגיעים אלי לטיפול בגיטרות מסתקרנים לגבי הכלים בהם אני משתמש. אז חשבתי לעשות פוסט קצר על כמה מהכלים המרכזיים והחשובים בהם משתמשים סט-אפיסטים.

זה יהיה פוסט מתגלגל. כלומר, כל כמה ימים אעדכן אותו במידע על כלי נוסף עד שתהיה כאן רשימה מכובדת של כלים. אם תעקבו אחרי הפרסומים שלי בפייס, תוכלו בכל פעם לקרוא רק את התוספת על הכלי החדש (תופיע תמיד ראשונה) מבלי הצורך לקרוא את כל השאר.

סדר הצגת הכלים יהיה אקראי לחלוטין.

אז נתחיל?

 

27.12.17 מה זה Fret Rocker?

מאפיין חשוב בגיטרה איכותית הוא שכל הסריגים בצוואר יהיו בגובה אחיד. אחרת יכול להיווצר Fret Buzz , או בעברית, זמזום בסריג. לדוגמא, כשמנגנים על מיתר 6 בסריג 9, המיתר מזמזם או נחנק, ורק שם.

זה קורה בגלל שהסריג גבוה יותר מהשאר וכשלוחצים על המיתר במיקום זה נוצר בניהם מגע הגורם לזמזום.

גובה סריגים לא אחיד עושי להיגרם מתהליך ייצור לא מדויק או בגלל שחיקה הנובעת מריבוי נגינה. והפתרון לכך יהיה לפי היקף הבעיה: שיוף הסריג ה"סורר", שיוף שריגים מלא, או החלפת כל הסריגים.

כדי לאשר את התופעה, הסטאפיסט ישתמש ב Fret rocker . כלי הדומה במהותו ל Notched straightedge מתחילת הפוסט , אך קצר בהרבה ובעל מספר פאות בגדלים שונים. עקרון העבודה אתו פשוט:. מניחים אותו על 3 סריגים בכל פעם ובודקים האם הוא "רוקד". אם לא, הסריגים מיושרים. אם כן, הסריג האמצעי בין השלושה גבוה מהאחרים. הפאות בגדלים שונים נותנות מענה למיקומים שונים בצוואר כאשר מרחק הסריגים מתחיל להתקצר.

למרות שגם ה String Action Ruler יכול למדוד גובה מיתרים, שימוש ב Fret rocker הוא מהיר וידידותי יותר .

כשמגלים מי הסריג ה"סורר" אפשר להחליט איך לטפל. האם לשייף אותו או להעלות את האקשן. בד"כ אם נמצא יותר מ 2-3 סריגים לא מאוזנים כבר נמליץ על שיוף סריגים מלא כדי להבטיח מפלס אחיד. אחרת, טיפול "נקודתי"בכל כך הרבה מקומות שונים יכול לפתור בעיה אחת אך ליצור בעיות במקומות אחרים.

כמו רוב הכלים, גם כלי זה עשוי מנירוסטה אחידה ומומלץ לרכוש אותו מיצרנים אמינים המקפידים על רמות דיוק

גבוהות (חיתוך לייזר).

 

20.12.17 מה זה String Action Ruler?

הבדלי איכות בין גיטרות מתבטאים לעיתים קרובות במידות שלהן. בגיטרה איכותית כל רכיב הוא במידה הנכונה ומותאם לשאר הרכיבים והכל ביחד מתבטא בצלילים מדויקים ונוחות נגינה.

יש המון מה למדוד בגיטרה: אורך הצוואר (סקאלה), מרחק בין סריגים, גובה הנאט, מרחק המיתרים מהצוואר, גובה ומרחק הפיקאפים, פרמטרים בגשר ועוד ועוד ועוד.

לכן, כל סטאפיסט חייב כלי מדידה שיאפשר לו לבדוק את המרחקים והגבהים השונים בגיטרה. ה- String Action Ruler או בעברית, "מודד גובה מיתרים", הוא כלי העשוי מנירוסטה בגודל של קצת יותר מכרטיס אשראי ויש עליו מספר סרגלים המיועדים למדוד פרמטרים שונים. המבנה המלבני והגודל שלו מאפשרים להחליק אותו למקומות הקטנים והצרים בהם נדרשת מדידה.

שמו קצת מטעה, כיוון שהוא מודד הרבה יותר מרק גובה המיתרים:

  • מרחק מיתרים מהצוואר

  • מרחק המיתרים זה מזה

  • גובה אוכף הגשר

  • עומק חריץ באוכף

  • עומק חריץ של חריץ (טביעות אצבע מאורכות)

  • גובה הנאט

  • גובה פיקאפים

עם מכשיר זה הסטאפיספ מודד את המרחקים ואז חורץ/משייף/מכוון/מבריג או כל פעולה אחרת עד שהוא מגיע למידה הרצויה. כל יצרן ממליץ על מרחקים מעט שונים וכמובן שישנה ההעדפה האישית של הנגן, אבל זה מאוד עוזר שיש כלי שמאפשר לדבר במספרים מוחלטים ולא רק "לפי הרגשה".

כמובן שהאמריקאים מסבכים את העניינים ומודדים הכל באינצ'ים בעוד שאר העולם עובד בשיטה המטרית, אז תמיד עדיף להחזיק שני מודדים כאלו לסוגי גיטרות שונות, או מצד שני, להיות מאוד חזק בהמרות :-).

 

15.12.17 מה זה Notched straightedge

צוואר הגיטרה רק נראה ישר (מסריג ראשון לאחרון). מבט מקרוב חושף שבדרך כלל יש "שקע" או "בטן" במרכזו (מרחק בין המיתרים לסריגים). כלומר, הוא לא ישר לחלוטין. קוראים לזה "עוקם צוואר".

עוקם זה מיועד למנוע זמזום מיתרים במרכז הצוואר ומשיגים זאת ע"י הכנסת מוט ברזל לתוך הצוואר בעת הבניה הנקרא Truss rod. כשמכופפים אותו למעלה או למטה הוא משפיע על התנוחה של העץ ויוצר שקע או בטן לפי הצורך. חלק משמעותי בתהליך הסט אפ הוא כיוון ה Truss rod למצב אופטימלי.

כדי לזהות מה רמת העוקם צוואר משתמש הסטאפיסט ב Notched straightedge (פלס מחורץ). זה סוג של פלס, אבל עם חריצים לפי המרווחים של הסריגים. מניחים אותו על צוואר הגיטרה ומודדים את המרחק שבינו לבין מרכז הצוואר ואז ניתן לקבל החלטה האם יש צורך לכוון את הטראסרוד ולאיזה כיוון.

יש גם straightedges ללא חריצים, והשימוש במחורץ או חלק הוא עניין של העדפה אישית. היתרון בעיני ב Notched straightedge שהוא למעשה שני כלים במוצר אחד: הוא מאפשר למדוד עוקם צוואר ללא התייחסות לסריגים כשהחריצים מעליהם, או עם התייחסות לסריגים כשמניחים אותו ישר עליהם. שיקול חשוב כשמבינים כמה ה"פלס" הזה עולה....

ולמה לא משתמשים בפלס רגיל? זה לא שלגמרי אי אפשר, אבל זה עניין של דיוק ונוחות. פלס מיועד למדוד רכיבים גדולים (מדף או תמונה), ה straightedges עובד ברמת המילימטר ועשוי לפי המידות של הצוואר גיטרה. הוא גם צר מספיק כדי לאפשר מדידה בזמן שהמיתרים עדיין על הגיטרה.

 

10.12.17 מה זה Radius gage?

לוח האצבוע (fretboard) של רוב הגיטרות הוא לא שטוח. הוא קמור מהמיתר השישי לראשון. לקימור זה קוראים רדיוס צוואר ומטרתו לתמוך במבנה כף היד ולאפשר גישה נוחה לסריגים. עם השנים נוצרו מספר רדיוסים מובילים בעולם:

  • 7.25"(אינץ) - קשת עגולה. פנדרים מהשנים הראשונות.

  • 9.5"- קשת מעט שטוחה יותר. פנדר מודרניות.

  • 12" - גיבסון. שטוח יותר ועוזר לנגינה מהירה ובנדים נקיים.

  • 16" - שטוח מאוד. מאפיין גיטרות רוק כבד כגון איבנז, ג'קסון וכו'.

  • שטוח לגמרי - גיטרות קלאסיות

ישנם גם רדיוסים של 10 /14/15 אינץ. חלקם נובעים מבחירה, חלקם מתהליך ייצור זול ולא מדויק.

כשעורכים סט-אפ לגיטרה יש לדעת מה רדיוס הצוואר ומה רדיוס המיתרים כדי להתאימם אחד לשני. לצורך כך משתמשים ב radius fretbord gauge:

זהו כלי מדידה שנחתך לפי טווחי רדיוס שונים ומאפשר לברר מה הרדיוס של הצוואר ע"י הצמדת המודד ללוח האצבוע. כשאין שום רווח בין המודד לעץ, מצאנו את הרדיוס.

המודדים המעוגלים בעלי הידית נכנסים מתחת למיתרים ולא דורשים את הסרתם. החלק התחתון מאפשר לאתר את רדיוס הצוואר והחלק העליון מסייע לקבוע כיצד לכוון את רדיוס המיתרים האופטימלי עבור צוואר זה.

המודדים המרובעים עושים את אותה פעולה אך הם לא דו כיווניים ולא נכנסים מתחת למיתרים. אפשר לעבוד אתם על הצוואר או על המיתרים. עניין של העדפה.

המודדים המרובעים הכוללים חריצים מאפשרים מדידת רדיוס צוואר ומיתרים יחד. הם יעילים לדעתי בעיקר כשעובדים קרוב לנאט. מצמידים אותם ללוח אצבוע מלמעלה והחלק התחתון צריך להיות מיושר עם הצוואר בעוד שהחריצים צריכים להיות מיושרים עם המיתרים. כלי פשוט, אך עם המון תועלת!

 

Featured Posts
בקרוב יהיו כאן פוסטים ששווה לחכות להם!
שווה להמשיך ולעקוב...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page