ללמוד לנגן עם הרכב
- עומר בן יהודה לביד
- 16 באפר׳ 2017
- זמן קריאה 2 דקות

לנגן לבד ולנגן עם כלי נגינה ונגנים נוספים אלו שתי חוויות שונות הדורשות מאתנו דרגות אחרות של מיומנות. ההבדל העיקרי הוא שכדי לנגן יחד, אנו חייבים לציית באופן מלא לשני החוקים המרכזיים והמשותפים לכל כלי הנגינה: הרמוניה וקצב.
בהרמוניה הכוונה היא לכך שלכל קטע נגינה יש את המפתח שלו. הוא הסולם ומסגרת האקורדים והתווים שמותר לנו להשתמש באותו קטע. אם נחרוג מהם, ישמע זיוף לא נעים לאוזן.
בקצב הכוונה היא שעל כל הנגנים לדעת בדיוק מה מהירות הנגינה הנדרשת מהם בקטע זה (לצורך כך משתמשים במטרונום). אם כל אחד ינגן בקצב שונה, או שמספיק שחבר אחד יחרוג ממסגרת הקצב וכבר כל הקטע ישמע מוזר, יבלבל את כולם והנעימה המנוגנת תהיה קשה לזיהוי.
שני חוקים כל כך ברורים ופשוטים ובכל זאת קשים להשגה ודורשים למידה ואימון רבים מאוד.
למעשה, זאת רוב הלמידה שלנו במוזיקה. אחרי שלמדנו תווים, אקורדים סולמות ומבנים, מה שמבדיל בין רמות הנגינה השונות היא היכולת לציית לשני חוקים אלו ועדיין להיות יצירתיים וחופשיים בנגינה שלנו.
אז לצורך זה רכשתי לאחרונה מכשיר חדש שיעזור לי ללמד אתכם כיצד לנגן עם הרכב.
זהו ה Digitech Trio plus.
אין בכוונתי לפרסם אותו . אבל כן אספר לכם מה ביכולתו לעשות ומדוע רכשתי אותו עבורכם:
המכשיר מאפשר בדרך קלה ופשוטה להקליט לתוכו כל רצף אקורדים ובכל קצב שמתחשק ולאחר שהוא "למד" את הקטע, הוא מוסיף לבד ובאופן אוטומטי ליווי של תופים וגיטרת בס.
ניתן להתאים את הליווי למגוון סגנונות מוסיקליים. מבלוז, פופ, רוק, מטאל, קאנטרי, R&B ג'אז ועוד.
בנוסף, המכשיר מגיע עם לופר. זהו מכשיר שמאפשר להקליט קטע נגינה ובלחיצה על המכשיר, הוא ינגן את אותו הקטע שניגנו שוב ושוב בלולאה (לופ).
וכך, אני מלמד את המכשיר רצף של 3 אקורדים G D C ו"מבקש" ממנו לנגן את זה בקצב רוק רך. עכשיו נוסיף לתופים ולבס נגינת אקורדים באמצעות הלופר ובתוך פחות מדקה יש לנו ליווי מלא לשיר "knocking on heavens door" של בוב דילן או גאנז אנד רוזס. עם גיטרה, בס ותופים.
ועכשיו תורנו לנגן. בהתאם לרמת הנגינה שלכם אלמד אתכם אין סוף מיומנויות:
לנגן את האקורדים בפריטות שונות יחד עם השיר
ללמוד לנגן בקצב אחיד
לפרק את האקורדים להיפוכים ולייצר שכבה הרמונית נוספת
לעבוד על סולמות או ארפ'גיואים
לעבוד על תרגילי הכרת הצוואר
לנגן סולו מוכר ולעבוד על טכניקה (אפשר לשנות את המהירות וכך להתאים לרמות הנגינה שלכם)
לאלתר באופן חופשי על האקורדים תוך שמירה על המסגרת ההרמונית
ועוד
ואחד הדברים הטובים ביותר שזה הכל בזמן אמת. המתופף והבסיסט לעולם לא מתעייפים או מתלוננים ומנגנים בווליום המאפשר שיחה ולמידה.
אתם כבר מבינים כמה שזה מדהים?
בואו ללמוד איתי. בנוסף לכלי זה יש לי עוד הרבה מה להראות לכם :-)
עומר.