שפרו את נגינת הסולו שלכם - שילוב סולם פנטטוני מינורי ומז'ורי יחד
מי לא מכיר את הסולם הפנטטוני? הסולם בעל 5 התווים שרובנו משתמשים בו כדי לאלתר ולכתוב סולואים. רוב הגיטריסטים מנחשים באיזה תו להתחיל אותו לפי האקורד הראשון בשיר. לרוב זה גם עובד. אבל לא תמיד.
איך זה באמת עובד? כשאנחנו קובעים מהלך אקורדים מסוים, אנחנו קובעים את הסולם של השיר. ב 99% מהמקרים נבחר (במודע או לא) באקורדים השייכים לאותו סולם דיאטוני (מ'זורי). למה? כי זה פשוט נשמע לנו טוב. לדוגמא: אם אתחיל שיר באקורד Am יש סיכוי גבוה שאחד האקורדים הבאים שלי יהיה: C , Dm , Em , F ,G. זה לא מקרי. חדי העין יבחינו שמדובר בדו רה מי ו ה-Am הוא הדרגה השישית בסולם:
C= דו Dm= רה Em = מי F=פה G=סול Am=לה Bdim =סי
ייתכן ותבחרו באקורד שני אחר. אבל זה בסדר. כי הרי כל אקורד שייך ליותר מסולם אחד. אבל ברגע שתקבעו את האקורד השני, האפשרויות מצטמצמות ומה שישמע לנו טוב יתרכז סביב הסולם אליו שייכים שני האקורדים יחד. ככה האוזן שלנו מתוכנתת. ככה עובדים הרוב המוחלט של השירים בעולם.
ואז איזה סולם נבחר בשביל הסולו? הרוב יבחר בפנטטוני שמתחיל בשורש של הסולם (התו הראשון שלו). גם אם הוא לא יודע להסביר למה. זה פשוט יושב טוב.
ומה אני מציע?
הידעתם שכשאתם מנגנים את הסולם הפנטטוני שמתחיל בתו השורש של הסולם, אתם מנגנים את הסולם הפנטטוני המינורי שלו?
יש עוד אפשרות. לנגן את אותו מבנה בדיוק של הסולם הפנטטוני, רק טון וחצי (3 שריגים) מתחת לתו השורש. עכשיו אתם מנגנים את הפנטטוני המזו'רי של אותו סולם. מה הופך אותו למז'ורי? שהוא גזור מתוך הסולם הדיאטוני (מז'ורי) של הסולם היחסי למה שאתם מנגנים.
אני אדגים. הפעם ב G:
G פנטטוני בנוי מסולם G (סול). ו- (E minor) Em הוא הסולם היחסי ונמצא טון וחצי מתחתיו. בואו נסתכל על התווים שלהם:
התווים ב G הם: סול, לה, סי, דו, רה, מי, פה#.
התווים ב E פנטטוני הם: מי, סול, לה, סי, רה. כל התווים שלו משותפים לסולם סול מז'ור. זה רק הגיוני שהוא המז'ורי של סול.
אז אותן 5 פוזיציות בדיוק, רק כל אחת מהן מתחילה טון וחצי נמוך יותר מהמקבילה המינורית, מייצרות לנו אפשרות חדשה לאלתר עליה. זה יעבוד נפלא כל עוד תדעו לשמור על מרכז טונאלי (התו הדומיננטי) המתאים למהלך האקורדים. אותו תו ממנו מתחילים , אותו מדגישים ובו מסיימים (נסו את זה עם השורש).
כל אחד מהסולמות ייתן כיוון אחר לסולו וכבר תרגישו גיוון במה שאתם עושים. פתאום תוכלו לייצר סולואים בכוון "שמח" או "עצוב" יותר או לייצר צלילים שאתם לא רגילים לשמוע מעצמכם.
אבל למה לעצור שם?
אם הסולם המינורי וגם הסולם המז'ורי עובדים טוב על מהלך אקורדים מסוים, אז למה לא לשלב בניהם וככה להגדיל עוד יותר את האפשרויות שלכם? הגיטריסטים הטובים ביותר בעולם עושים (או עשו) את זה. ביבי קינג, קלפטון, אנגוס יאנג, הנדריקס ועוד. חלק בנו על זה קריירה שלמה.
מי שמכיר את המבנה של הסולם הפנטטוני על 5 הפוזציות שלו, סביר שיכול לנוע בניהם ללא בלבול כל עוד נשארים באותו סולם. אבל עכשיו אנחנו מדברים על נגינה ב 2 סולמות יחד, איך כל הפוזיציות משתלבות?
יצרתי תרשים שמראה כיצד ניתן לשנן בצורה יעילה את הפוזיציות המעורבבות יחד. זה קצת כמו ללמוד סולם חדש. צריך קצת להתרגל לסאונד שלו, אבל ברגע שמתרגלים, זה כיף אדיר.
אז קודם, הנה תרשימים של הסולם הפנטטוני המינורי והמזו'רי ב A:

ועכשיו, הנה הסולם המשולב:
מקרא:

פוזציה 1: שילוב של פוזיציה 5 בסולם המינורי ו 1 בסולם המז'ורי

פוזיציה 2: שילוב של פוזיציה 1 בסולם המינורי ו 2 בסולם המז'ורי

פוזציה 3: שילוב של פוזיציה 2 בסולם המינורי ו 3 בסולם המז'ורי

פוזציה 4: שילוב של פוזיציה 3 בסולם המינורי ו 4 בסולם המז'ורי

פוזציה 5: שילוב של פוזיציה 4 בסולם המינורי ו 5 בסולם המז'ורי

ועכשיו, לכו תנסו את זה בבית.
אתם תגלו שמדובר בסוס פרא שצריך לדעת לאלף ולהבין מתי הוא עושה לנו טוב ומתי לא. ההמלצה שלי היא להתמקד באחד הסולמות (מינורי או מ'זורי) ואז לטבל קצת פראזות עם הסולם השני ולא לנסות לאכול הכל יחד במכה אחת.
מוזמנים לפנות אלי בכל שאלה.
מקווה שהשכלתם.
עומר.