Shut up and play your guitar! הדרך הנכונה לתהילה
שאלתי את קהילת המוזיקאים וגיטריסטים בפייסבוק שאלה אחת:
מה העצה הכי טובה שמעולם לא קיבלתם בנוגע לנגינה?
כלומר, איזו תובנה השפיעה משמעותית על הנגינה שלכם ושהלוואי ומישהו היה אומר לכם כבר בהתחלה?
הפוסט הזה נכתב מתוך עשרות התובנות, הסיסמאות והעצות המרתקות שקיבלתי. כך שזו מעיין המלצה קולקטיבית של בעלי ניסיון איך לעלות על הדרך הנכונה לתהילה.
כל סעיף הוא עולם ומלואו ואתם מוזמנים לפתח דיון על כל דבר. תודה לכל מי שהשתתף.
* ההמלצות עובדו על ידי. כך שמסמך זה הוא יותר פרשנות ולאו דווקא אובייקטיבי. כתוב בלשון זכר, אך פונה לשני המינים.
תאהב עד מוות את מה שאתה עושה ותאמין בעצמך! נגן כמה שיותר ותהנה מכל שנייה. גם ברגעים קשים. התמקד במוזיקה שאתה אוהב ואל תיגרר אחרי תכתיבים של "נכון ולא נכון". נסה לחקות אחרים בשביל ללמוד, אך תישאר אתה! אל תהיה שיפוטי מדי ואל תשווה את עצמך לאחרים. זכור שאם יש מישהו בעולם שיכול לבצע את מה שאתה שומע, אין סיבה שגם אתה לא תוכל.
למד תיאוריה בסיסית לפחות. כי להכל יש הסבר ושום דבר לא סתם. אחרי שתכיר את החוקים תוכל להחליט האם לציית להם או לא. אינך חייב ללמוד תווים. זה עוזר, אך גם בלעדיהם תוכל להיות גיטריסט מצוין. כן חשוב לדעת ממה מורכבים סולמות ואקורדים ומה הם תווים מובילים. וחשוב לא פחות: דע לפעמים לשים את התיאוריה בצד ופשוט לנגן. תן ליצירתיות להוביל והשתחרר מהפחד מזיופים. לפעמים דווקא משם מגיעה ההשראה.
השקע בריתמיקה מוזיקה מורכבת מתווים וקצב. אל תזניח את הקצב. בלעדיו לא תגיע לשום מקום. 4 רבעים הוא לא המשקל היחיד שקיים. יש אין סוף דפוסים ריתמיים המייחדים סגנונות שונים ומביעים אווירות שונות. למד כמה שיותר ושלב אותם בנגינה שלך. הפרשנות שלך היא הייחודיות שלך. הפוך את המטרונום לחבר על ההתחלה. נגן עמו כמה שיותר והתרגל אליו. קשה בהתחלה, אבל הכרחי.
סגל לעצמך שיטות עבודה נכונות הפרד בין נגינה לכיף ובין אימון שהוא נוקשה יותר. זכור שאיכות האימון חשובה לא פחות מהכמות ובנה אימונים אפקטיביים בעלי מטרות ברורות הניתנות למדידה. התאמן על קטע עד שאתה לא יכול לנגן אותו לא נכון. שאף לנגן שירים מלאים (לא רק חלקים) מוקדם כלל הניתן. נגן כמה שיותר עם לופר/באקינג טרק, או יותר טוב, נגן עם אנשים אחרים כמה שיותר מוקדם.
שאף תמיד לשפר את הטכניקה שלך טכניקה היא האופן בו אתה ניגש לצליל ומבטא אותו. זו הדיוק והיכולת להביע בפועל את מה שאתה שומע בראש. זה לא הציוד שגורם לך לנגן טוב, זה אתה. חשוב שתדע לעשות מוזיקה גם עם מטאטא ו6 מיתרים. לכן לעולם אל תפסיק להתאמן על טכניקה.
וכדי להיות פרקטי, הנה כמה נקודות חשובות ביותר:
נגן עם כל 4 האצבעות ואל תזניח את הזרת
למד להשתיק מיתרים מרעישים בשלב מוקדם ככל הניתן
אל תוותר על הרגלים נכונים באחיזת הצוואר והפריטה. זה הבסיס להכל
כדי לנגן מהר, דע קודם לנגן ממש לאט. רק כך הטכניקה שוקעת
כדי להגדיל את הגבולות המהירות שלך נסה לעיתים לנגן בקצב מהיר יותר מהיכולת שלך
בעת הנגינה תחשוב ב"משפטים, (ליקים)" ולא סולמות
הכר את הכלי שלך הכי טוב שאתה יכול כל מי שועבד עם כלי מסוים, חשוב שידע מה תכונותיו, יכולותיו ומגבלותיו. חקור את הגיטרה, הבן את עקרונות הפעולה שלה, מה תפקידו של כל חלק, מה ההבדל בין רמות איכות שונות. ככל שתדע יותר, כך תוכל לנצל יותר את הכלי ולתמרן אותו לצרכיך. למשל, שימוש בכפתורי הווליום וטון ו/או התאמת הגיטרה לסגנון המועדף עליך.
פתח את המודעות המוזיקלית שלך:
הקשבה למוזיקה: הקשב למוזיקה שאתה אוהב ופרק אותה לגורמים. חקור את הניואנסים שבה ושאב רעיונות לנגינה שלך. חפש תמיד להרחיב את האופקים שלך עם אומנים/ז'אנרים חדשים.
הכרת תפקיד הגיטרה בהרכב: הגיטרה היא רק רכיב אחד בשיר. הרחב דעתך לגבי הכלים ורכיבים אחרים ואפילו למד לשיר. גם אם לא יצא ממך זמר. כשאתה מנגן עם אחרים הקשב תוך כדי נגינה ואל תתמקד רק בעצמך. השאר מחובר וצור קשר עין. דע מתי לנגן ומתי לא. אל תנסה לקחת את הבמה תמיד. גם שקט הוא חלק מהמוזיקה.
היזהר ממלכודות הידועות נגנים רבים נופלים בהן. הכר אותם והשתדל להימנע מהן:
הזרת: לכולם קשה איתה בהתחלה. רבים בוחרים לא להשתמש בה. אל תתפתה. אם קשה, עבוד חזק יותר.
התחמקות מאקורדים ברה: לוקח זמן עד שהם נשמעים טוב וקלים לביצוע. אל תתקע בלי היכולת לנגן אותם. כולם עברו את זה מתישהו והם חשובים מדי כדי להתעלם מהם.
הסולם הפנטטוני: רבים לומדים אותו בהתחלה ונתקעים בו. השקיעו בו המון, אך זכרו שזה זמני. יש סולמות אחרים שיפתחו לכם את אפשרויות הנגינה לאין שיעור.
התעלמות ממטרונום: זה קשה בהתחלה.אבל כשתירצו לנגן עם אחרים או להקליט משהו, פתאום המיומנות הזו ממש תחסר לכם. מטרונום הוא מה שמפריד בין הילדים לגברים!
זהו, בטוח שמלא דברים פוספסו. ובכל זאת יש כאן מאגר עצות חשוב ומפורט מאוד. מוזמנים להגיב ולשאול בתגובות בפייס או בפרטי.
בהצלחה!